You are currently viewing Kullanıcı arayüzü: oluşturma türleri ve kuralları

Kullanıcı arayüzü: oluşturma türleri ve kuralları

Bugün çok sayıda farklı arayüz var, ancak özel olan en popüler olanıdır. Bilgisayar sistemi elemanlarının yanı sıra insanlar ve yazılım arasındaki etkileşime de izin verir. Onun sayesinde programlarla ve cihazların işletim sistemiyle iletişim kurmak mümkün oluyor.

Kullanıcı arayüzü bir dizi araç kullanılarak kontrol edilebilir:

•Klavyeler;
• Fareler;
• Kumanda Kolları;
• Kalem;
• Ekranlara dokunun.

Arayüz ve görünümü doğrudan seçilen işletim sistemine bağlıdır.

Bu türden arayüz çeşitleri

Kullanıcı arayüzleri çeşitli türlere ayrılmıştır.

1. Komut satırı – kullanıcının klavyeyi kullanarak ekranda belirlenmiş bir alana istek girdiği ve sistemin bunu işleyip sonucu ürettiği yerdir. Bu tür en eskisidir ve artık yerini sıklıkla grafiksel bir sürüm almaktadır.

2. WIMP veya GUI. Bu tür arayüz, sistemi kumanda kolları ve fare kullanarak çalıştırmanıza olanak tanır. Çeşitli çalışma pencereleri ve menüleri olan daha kullanıcı dostu bir iletişim kutusu vardır.

3. İpek veya konuşma arayüzü. Yeni teknolojilerin sisteme dahil edilmesi nedeniyle geliştirilmiştir. Sinir ağları bilgi işlem gücünün artmasına izin verdi. İlk olarak böyle bir sistem ses sinyallerinin kalitesini analiz eder. Daha sonra çeşitli gürültüler ve parazitler temizleniyor, ardından konuşmanın belirli bir bölümü seçiliyor ve ses parametreleri hesaplanıyor. Bir kod çözücü kullanılarak tam konuşma üretilir. Kullanıcının talebi yüksek sesle söylemesi yeterlidir; sistem bunu işleyecek ve sonucu üretecektir.

Günümüzde kullanıcılar her üç kullanıcı arayüzü türünü de kullanıyor ancak grafiksel olan en popüler olanı olmaya devam ediyor.

Kullanıcı arayüzü nasıl geliştirilir?

Bu tür bir arayüz birkaç aşamada geliştirilir. Bunlardan ilki pazar analizi ve proje konseptinin geliştirilmesidir. Potansiyel müşterilerin talebini, çıkarlarını ve para kazanmayı incelemek gerekir. Sonuçta çoğu kullanıcı para kazanmak ister.

İkincisi ise arayüzün UX/UI tasarımı yoluyla ifade edilmesidir. Bu, arayüzün bir ön iskeleti olacak, ana mantık üzerinde çalışılıyor. Hazırlanan projeye ayrıca arayüzün daha ileri test edilmesi sürecinde de ihtiyaç duyulacaktır.

Üçüncüsü, bir UX tasarımcısının üzerinde çalıştığı tel çerçeveleri içeren prototip oluşturma aşamasıdır. Daha sonra geliştirilen arayüzün analizi, test edilmesi, hataların düzeltilmesi ve projenin başlatılması geliyor. Hataların zamanında tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması çok önemlidir. Gelecekte eksikliklerin düzeltilmesi büyük finansal maliyetler gerektirecektir.